Informatie

Joke Bloksma, vrijwilliger bij Tympaan-De Baat voor het schrijven van levensboeken, heeft inmiddels drie mensen geholpen om hun levensverhaal op papier te krijgen. Dat is een heel proces.

Joke begint meestal met de vraag voor wie het verhaal uiteindelijk bedoeld is. Het antwoord op die vraag is belangrijk, want die bepaalt soms ook wat er wel en niet in het boek terecht moet komen. Het is ook handig om al snel te bedenken hoe het boek eruit moet gaan zien. Daarin zijn veel keuzemogelijkheden, van een geniete binding tot een paperback of een harde omslag. Ook het formaat kan worden gekozen. De kosten van de drukker hangen af van de keuzes die worden gemaakt, de dikte van het boek en het aantal exemplaren maar voor € 20,00 per boek is vaak al een heel mooi resultaat te behalen.

Het verhaal begint met het gezin waarin iemand is geboren en hoe iemand is opgegroeid. Of nog eerder. Soms vinden mensen het fijn om verder terug te gaan, zelfs een stamboom toe te voegen. Dat is een keuze van degene die het verhaal vertelt. De schrijver en de verteller gaan het hele leven door. Het gaat in het verhaal niet zozeer om de feiten, maar vooral hoe de verteller het heeft beleefd. Waar hij of zij blij van werd, wat de moeilijke tijden waren, hoe de verteller daar weer een weg in heeft gevonden. Soms ook datgene waar iemand spijt van heeft…

Als de verhalen even stokken, helpt het om eerst op zoek te gaan naar foto’s. Iedere foto vertelt weer een eigen verhaal. En foto’s worden zeker gebruikt om het boek te illustreren. Tijdens het vertellen van het verhaal komt meestal een titel naar boven.

En dan, opeens, is het verhaal af. De verteller vindt het genoeg en is tevreden met het verhaal. Samen kiezen we hoe de omslag eruit moet zien, want het oog wil ook wat. We maken definitieve keuzes, de prijs is bekend en dan is het een weekje wachten. De verteller denkt na hoe officieel het moment van de uitreiking wordt. Soms is dat in klein gezelschap bij de verteller thuis, meestal wel met de mensen waarvoor het boek bedoeld is. En soms moet er een zaaltje worden geregeld omdat er veel belangstelling is voor het boek. Maar altijd is het een feestelijk moment.

Bijzonderheden

De vrijwilligers zetten zich in voor mensen die graag hun levensverhaal op papier willen zetten maar dat zelf niet (meer) kunnen. Is het iets voor u?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nel Verhoek. Per email: n.verhoek@stdb.nl of telefoon: (0297) 230 280.

Kosten

onbekend