Informatie

Lezing over het geslacht Stofberg als scheepsbouwers, ooit gestart in Mijdrecht.
Al ruim twee eeuwen historie, maar nog springlevend.

Vanavond verzorgt Henk Stofberg een lezing over het geslacht Stofberg als scheepsbouwers (1785-heden) en over de verdwenen scheepswerven Stofberg.
In de afgelopen eeuwen bevonden zich in de waterrijke gebieden van Nederland talloze scheepswerven, waar met name vrachtschepen gebouwd werden. Vrijwel alle vervoer ging immers over water. Sommige werven bestonden maar relatief kort, andere hielden het langer vol.
Het geslacht Stofberg bouwde sinds 1785 tientallen schepen op eigen werven, eerst in Mijdrecht en nadien ook te Wilnis, Ouderkerk a/d Amstel, Oudewater, Woerden, Aalsmeer, Lemmer en Leimuiden. Thans bouwt de familie Stofberg nog steeds bijzondere schepen in Enkhuizen en de oorsprong van deze familietak gaat dus terug tot de allereerste werf in Mijdrecht. Zij is daarmee na 2┬╝ eeuw het oudste familiebedrijf van Nederland in de scheepsbouw.
Henk Stofberg, een verre nazaat, geeft een lezing en beeldpresentatie over de roemrijke historie van het geslacht Stofberg als scheepsbouwers. Hij zal hoofdzakelijk stilstaan bij de (eerste) werf te Mijdrecht (1785-1933) en bij de huidige werf te Enkhuizen (1989-heden). Het belooft een boeiende avond te worden met nooit eerder vertoonde beelden en nog nooit eerder vertelde verhalen.

.